ANANDA PR | Live Video si Marketingul: incotro se indreapta?
3081
post-template-default,single,single-post,postid-3081,single-format-standard,edgt-cpt-1.0.2,ajax_fade,page_not_loaded,,homa-ver-1.4.1, vertical_menu_with_scroll,smooth_scroll,blog_installed,wpb-js-composer js-comp-ver-4.7.4,vc_responsive

Live Video si Marketingul: incotro se indreapta?

Esti interesat de utilizarea video live pentru afaceri?

Te-ai gandit sa creezi o filmare live?

In acest articol vei afla ce poate face un video live pentru afacerea ta de la Brian Fanzo, specialist tech si marketing.

Video-urile live si marketingul

Ce inseamna ele pentru un business?

„Fie ca este o mica afacere, un spatiu comercial clasic sau o companie de comert electronic, trebuie sa micsorati distanta dintre voi si clienti”, explica Brian.

Video-urile live sunt mult mai mult decat o faza de promovare pe piata, deoarece micsoreaza distanta mai sus mentionata prin umanizarea afacerii si crearea unui brand pentru clienti.

Acestea sunt de asemenea poarta de acces la tehnologii cum ar fi realitatea augmentata (AR) si realitatea virtuala (VR), de care Brian crede ca va depinde viitorul marketingului pana in 2020. Pentru a utiliza AR si VR, spune el, companiile si brandurile vor avea nevoie sa inteleaga si sa adopte acest tip de promovare din timp, cu o strategie clara.

Conform lui Brian, consumatorii de azi doresc sa-i convingi ca poti fi de incredere, ca tu esti o resursa, ca investesti in client si il poti intelege. Ei nu doresc sa tu sa fii comercial si sa le vinzi; ei doresc sa se implice intr-o relatie cu tine si sa aiba o conversatie cu tine. Companiile au nevoie sa petreaca timp in construirea raportului, o relatie de incredere cu publicul lor si video-urile live sunt un mijloc ideal pentru asta.

In ceea ce priveste construirea increderii, Brian considera cea mai valoroasa declaratie pe care oricine o poate face in filmarile live este „nu stiu”. Daca un brand admite ca nu stie ceva si vrea sa isi inteleaga clientii, acestia adauga validitate la ceea ce stiu . (Atunci cand sunteti lovit de o situatie complicata, puteti cere, de asemenea, ca membrii audientei sa va trimita un mesaj pe Twitter sau Facebook si spune ca veti avea managerul de produs responsabil de problema respectiva).

 

Notiuni de baza ale video-urilor live

Brian spune ca potrivit Cisco, 79% din traficul de pe internet in 2020 va fi video. Nicaieri nu a mentionat cineva ca va fi nevoie  de video-uri lungi, de calitate sau live, spune Brian. Cu toate acestea, el crede ca cele mai multe branduri se gandesc la aceasta strategie la modul general.

Multi oameni cred ca filmarile live sunt infricosatoare, deoarece ele infatiseaza chiar persoana in cauza. Brian trebuie sa le reaminteasca faptul ca cele mai bune videoclipuri live sunt adesea facute atunci cand sarbatorim clientii si angajatii. Iar daca videoclipul live ii ajuta pe oameni sa aiba acces la ele, fara sa posibilitatea accesarii lor de altundeva, filmarea nici macar nu trebuie sa fie pe tine (pe subiect).

De exemplu, sa presupunem ca utilizati o filmare live intr-un interviu cu un client sau o celebritate in timp ce acestia sunt la birou. Pe masura ce apar comentarii sau intrebari in timp direct, va dati seama si aveti posibilitatea selectarii celor importante pentru subiect, avand controlul total al interviului, cu ajutorul publicului. In acest fel dispare si frica fata de ideea transmiterii live.

Desi video-urile live ofera posibilitatea accesarii unor locuri, persoane, produse sau experiente unice fanilor, Brian nu crede ca acestea inlocuiesc alte metode de marketing. El este de parere ca mai degraba le amplifica. Zonele de restaurante si fitness sunt posibil cele mai interesante medii in care continutul chiar amplifica efectul de marketing.

Video-uri scurte versus emisiuni

Conform lui Brian, sunt doua tipuri de continut video: cel in timp real (scurte) si cel inregistrat sau strategic (emisiuni).

Cel in timp real nu difuzeaza in fiecare zi tot ce se intampla, ci mai degraba are rol de pop-up in cronologia sau in jurnalul de stiri intr-un moment instant, oferind posibilitatea de contributie sau opinie la ce se intampla. Acest tip de video poate fi folosit strategic la evenimente sau stiri de ultima ora, pentru un impact marit din partea audientei. Cu toate acestea, afacerile si brandurile care beneficiaza de pe urma lor sunt cele care isi pregatesc angajatii in metodele de utilizare a platformelor video live.

De exemplu, cand Papa a vizitat Casa Alba, un reprezentant social media al Casei Albe si-a scos telefonul si a realizat un filmulet video live Facebook Live video cu Papa Francisc coborand din avion. Camerele reporterilor fiind la distanta mai mare de 750 de metri, nu au surprins aceeasi calitate a filmarii precum oficialul care se afla in apropiere.

Cand discutam despre video-uri strategice, Brian considera ca perseverenta este cheia succesului. In conditiile in care exista atatia factori disturbatori si notificari, nu multi oameni sunt dispusi sa astepte pentru un video live trimis sub forma de notificare push. Este mai bine ca fanii emisiunii sa aiba timp sa isi puna in calendar data transmisiei sau sa isi noteze de fiecare data din timp momentul cand urmeaza sa transmiti emisiunea. Daca iti stabilesti un anume moment saptamanal spre exemplu, in care sa fie difuzata emisiunea, aceasta capata notorietate si publicul stie cand sa fie atent, crescand atat traficul, rating-ul si numarul de reluari.

De exemplu in fiecare luni la 16:00, Brian inregistreaza un filmulet dupa ce il transmite live. In acest fel, pentru ca persevereaza saptamanal, fanii sai stiu ca nu trebuie sa fie online in fiecare saptamana, dar daca sunt in jurul orei de 16:00, acestia pot intra sa il vada live sau sa urmareasca reluarile dupa.

Cele mai bune platforme pe care sa incepi

Conform lui Brian, Facebook Live si Periscope sunt principalele variante video astazi, in special pentru specialistii in social media si marketeri. In ceea ce priveste conceptul, acesta recomanda sa il vizualizam sub forma de e-mail marketing, unde trebuie sa facem doua lucruri: sa ne crestem lista de e-mailuri si sa pastram lista curenta cu actualizari. Periscope te ajuta sa iti cresti lista intrucat de fiecare data cand intri live, transmisia ajunge si pe Twitter. Facebook live in schimb te ajuta sa pastrezi lista curenta, intrucat oamenii care iti urmaresc continutul sunt anuntati de notificari si se formeaza efectul unei reclame.

Sunt si cateva diferente in felul in care functioneaza platforma si ce comportamente trebuie luate in considerare din partea publicului. Cand cineva urmareste continutul de Facebook, video-urile live sunt doar o mica parte din ce probabil cauta utilizatorul. Periscope totusi este o aplicatie complet diferita de Facebook, iar cei care o folosesc urmaresc clar continut video. Cheia este sa folositi platforma care credeti ca va ajuta mai mult si sa nu va temeti sa investiti mai mult timp in una, fara a o neglija pe cealalta.

 

Producatorul Periscope

Periscope Producer te lasa sa transmiti prin contul de Periscope filmari prin alte canale, precum WirecastOpen Broadcaster Software (OBS), sau Switcher Studio. Asta iti permite sa intri live pe platforma si sa integrezi functii precum camera de mai buna calitate, diferite cadre si un silder la inceputul filmarii. Alta functie este posibilitatea de a te loga si a comenta de la computer, functie ce a fost indisponibila pana de curand.

Tu folosesti filmarile live pentru business-ul tau? Noi iti putem recomanda construirea strategiilor video si folosirea platformelor in avantajul tau. Contacteaza-ne!

Andreea Lada
Andreea Lada

Andreea Lada lucreaza de 7 ani in marketing si comunicare, cu expertiza in domeniile de sanatate, lifestyle, horeca si corporate. Este fondatarea agentiei de comunicare, ANANDA PR si ONG-ului Școala Iubirii.