ANANDA PR | Cum să-ti optimizezi video-urile pentru cele mai populare retele de socializare
Te intrebai cum ai putea sa-ti adaptezi cel mai bine video-urile tale in functie de specificul fiecarei retele de socializare? Este bine de stiut ca atunci cand te adaptezi pe specificul tipului de public al fiecarei retele de socializare in parte, filmuletele tale vor avea mai multe viualizari si vor ajunge la un numar cat mai mare de utilizatori.
specificul retelei de socializare, vizibilitate video-uri, atragerea vizualizarilor pe Facebook, video-urile native
2848
post-template-default,single,single-post,postid-2848,single-format-standard,edgt-cpt-1.0.2,ajax_fade,page_not_loaded,,homa-ver-1.4.1, vertical_menu_with_scroll,smooth_scroll,blog_installed,wpb-js-composer js-comp-ver-4.7.4,vc_responsive

Cum sa-ti optimizezi video-urile pentru cele mai populare retele de socializare

Vrei sa incluzi si video-ul drept o componenta importanta in marketingul companiei de care te ocupi?

Te intrebi cum ai putea sa-ti adaptezi cel mai bine video-urile tale in functie de specificul retelei de socializare?

Este bine de stiut ca atunci cand te adaptezi pe specificul tipului de public al fiecarei retele de socializare in parte, filmuletele tale vor avea mai multe viualizari si vor ajunge la un numar cat mai mare de utilizatori.

In acest articol, vei descoperi cum sa-ti optimizezi video-urile pentru a avea un succes cat mai mare pe YouTube, Facebook, Intagram sau Twitter.

De ce ar trebui personalizate video-urile?

Daca ai creat un video pentru YouTube, probabil ca te-ai intebat daca pur si simplu ai putea sa-l incarci pe acelasi pe toate retelele sociale pe care le folosesti. Insa, desi dureaza putin mai mult si solicita mai multa munca din partea ta, vei vedea ca rezultatele vor fi mai bune daca iti persoalizezi video-ul in functie de fiecare platforma in parte. Fiecare retea sociala are diferite proportii de inaltime si latime si propriile abordari care aduc vizualizari si care atrag audienta. De exemplu,  video-urile de pe Facebook si Instagram sunt de cele mai multe ori fara sunet, asa ca un truc pentru a atrage vizualizari este sa adaugi text peste imagini, pentru a atrage atentia.

Pe YouTube, cel mai bine este sa te adresezi direct oamenilor

De cele mai multe ori, oamenii ajung pe YouTube dupa anumite cautari pe Google despre „cum pot sa…”. De obicei, acest lucru trimite direct la anumite video-uri de pe YouTube pe care oamenii de acceseaza.

Pentru a-ti spori la maximum vizibilitatea video-urilor tale de pe YouTube, asigura-te ca ai optimizat si re-optimizat metadata, thumbnail-urile si playlist-urile.

Pe YouTube, cel mai important este sa captezi atentia in primele cateva secunde, pentru a-i determina sa urmareasca in continuare filmuletul creat de tine. Video-urile care au doar text si muzica de fundal nu au atat de mult succes precum cele care spun o poveste. Exact cum se intampla in video-ul de mai sus, o metoda eficienta este ca inceputul filmuletului sa prezinte o persoana care spune pe scurt de ce oamenii ar trebui sa urmareasca acel video.

Poti sa incarci aproape orice video pe YouTube, in orice format, iar el se va ajusta automat vitezei fiecarui utilizator de Internet in parte, pentru a putea fi urmarit. YouTube prefera video-urile in format 16:9, acestea fiind dimensiunea standard HD. Video-urile cu alte dimensiuni vor avea spatiu negru in parti sau deasupra si dedesubtul filmuletului, pentru a se potrivi formatului 16:9.

Poti incarca fisiere cu o dimensiunea de pana la 128GB, dar aceasta este mult prea mare si deloc practica, asa ca va dura o vesnicie sa se incarce. Un fisier cu o dimensiune ain jur de 1GB ar trebui sa fie potrivit pentru aproape orice fel de video.

In ceea ce priveste durata, orice cont de YouTube poate sa incarce video-uri de pana la 15 minute lungime, dar pentru conturile verificate, video-urile incarcate pot fi si mai lungi. O regula de baza este evitarea video-urilor prea lungi, din cauza ca, de cele mai multe ori cei care urmaresc se plictisesc si inchid.

Atragerea vizualizarilor pe Facebook

Pe Facebook, utilizatorii ajung sa vada un video pe news feed-ul lor, doar pentru ca au dat Like unei anumite pagini, pentru ca un prieten a dat un share sau pentru ca au intrat in targetul unui video cu o promovare platita. Atunci cand dai share unui video pe Facebook, nu ai cele cinci secunde in care poti sa captezi atentia celui care urmareste, asa cum se intampla pe YouTube. In schimb, ai in jur de o secunda sa ii determini sa se uite in continuare.

buzzfeed tasty facebook video

Facebook accepta formatul de 16:9, dar si multe alte formate, inclusiv pe cel patrat facut celebru de Instagram. Mai mult de jumatate din utilizatorii de Facebook sunt pe mobil, asa ca decat sa adauge spatiu negru pentru a face video-ul in formatul 16:9, Facebook il mareste pentru a umple spatiul de pe news fees-ul telefonului mobil. Iar pentru ca ocupa mai mult spatiu p ecranul telefonului, un video intr-un format patrat are mai multe sanse sa fie vizualizat.

Video-urile de pe Facebook incep intotdeauna fara sonor, pana cand utilizatorii selecteaza optiunea audio. Pentru ca 85% din video-urile de pe Facebook sunt vizualizate fara sonor, iti recomandam sa folosesti textul peste imagini, pentru a atrage atentia. Ar trebui ca oamenii sa stie despre ce este video-ul fara sa auda sunetul.

Exact ca pe YouTube, si pe Facebook este nevoie sa incarci un thumbnail pentru video-ul tau. Thumbnailul este imaginea care apare inainte si/sau dupa video, atat pe telefonul mobil, cat si pe desktop.

Aici poti vedea un exemplu bun de continut scurt de Facebook postat de Budweiser. Acesta trece direct la subiect cu imagini si cu text si se deruleaza foarte bine si fara partea audio. La fel ca in cazul tuturor filmuletelor sub 30 de secunde, si acesta porneste automat, in bucla.

budweiser facebook video ad

Producatorul de haine SCOTTeVEST iti demonstreaza ca poti transmite o idee chiar si silentios, folosind textul in video. Cu toate ca acest video ar fi putut fi putin mai eficient daca ar fi omis primele zece secunde si ar fi inceput direct cu “Can Your Gear…”

scottevest facebook video ad

Concentreaza-te pe miscare in Instagram

Exact ca si cele de pe Facebook, filmuletele de pe Instagram sunt afisate in news feed si sunt pornite automat, fara sunet. Video-urile care apar pe news feed-ul telefonului mobil nu au un buton de Play, asa ca utilizatorii pot fie sa il urmareasca, fie sa treaca mai departe. Din acest motiv, in video-ul tau, trebuie sa faci ca fiecare secunda sa conteze.

Pentru ca Instagram este o aplicatie de mobil, video-urilea tale trebuie sa aiba actiune ain prim plan. Acest video de pe Instagramul jukinvideo este uimitor, insa pe un ecran mai mic de mobil ar putea fi foarte dificil pentru utilizatori sa simta pe deplin actiunea.

I can’t stop watching this…

Un clip video postat de jukinvideo (@jukinvideo) pe

Daca Jukin ar fi re-edidat video-ul sa fie intr-un format patrat si mai restrains, cum este acest video de la Red Bull, ar fi putut avea chiar mai multe vizualizari, like-uri si share-uri.  

BFF + BMX = BFMFX 👍 (that’s a thing now.) 🏃: @vikigomezbmx & @bertflat #bmx #bmxlife #bike Un clip video postat de Red Bull (@redbull) pe

Video-urile de pe Instagram pot avea pana la 60 de secunde lungime.

Cum ajung video-urile tale mai eficient la utilizatorii Twitter

Nu este inca foarte clar daca noul algoritm al Twitter evidentiaza video-urile native mai mult decat pe cele care sunt doar distribuite de pe YouTube. Dar este important de stiut ca acest lucru se poate intampla la un moment dat.

Deocamdata, probabil ca este mai usor sa distribui un video de pe YouTube pe Twitter, folosind doar link-ul. Cu toate acestea, video-urile native d epe Twitter sunt o optiune si sunt destul de raspandite pe aceasta retea.

Video-urile native de pe Twitter se pornesc automat, fara sonor, pana cand utilizatorul da clickpe el. Pe desktop, video-urile native pot avea spatii negre pentru a se potrivi unui anumit format. In schimb, pe mobil, acesta umple ecranul cand cel care urmareste da click. Asa ca daca te astepti ca urmaritorii tai sa fie mai mult pe mobil, ia in calcul o orientare vertical a video-ului, in stilul Snapchat.

Twitter a extins recent lungimea video-urilor native pana la 140 de secunde. Platforma accepta o rezolutie de 1920 x 1200 (sau 1200 x 1900) si pana la 40 fps. Video-urile pot avea o dimensiunea de pana la 512 MB.

In concluzie

Fiecare retea sociala are propriile cerinte atunci cand vine vorba despre video-uri, si fiecare public are diferite asteptari de continut. Daca vrei sa distribui un video pe mai multe retele, adapteaza-l si personalizeaza-l pentru fiecare platform in parte.

Tu cum iti personalizezi video-urile pentru platformele prezentate mai sus? Ce trucuri ai de impartasit? Daca ai nevoie de o strategie personalizata nu ezita sa ne scrii.

Andreea Lada
Andreea Lada

Andreea Lada lucreaza de 7 ani in marketing si comunicare, cu expertiza in domeniile de sanatate, lifestyle, horeca si corporate. Este fondatarea agentiei de comunicare, ANANDA PR si ONG-ului Școala Iubirii.