ANANDA PR | Nu te mai uita la volumul de cuvinte cheie de cautare (Priveste aici!)
3066
post-template-default,single,single-post,postid-3066,single-format-standard,edgt-cpt-1.0.2,ajax_fade,page_not_loaded,,homa-ver-1.4.1, vertical_menu_with_scroll,smooth_scroll,blog_installed,wpb-js-composer js-comp-ver-4.7.4,vc_responsive

Nu te mai uita la volumul de cuvinte cheie de cautare (Priveste aici!)

Schimbarile recente de la Google indica faptul ca volumul cautarilor metrice pentru cuvintele cheie va deveni din in ce mai disponibil si prin urmare, mai putin important. In acest articol, vei afla ce masuratori ar putea fi mai bune pentru definirea valorii si oportunitatii cuvintelor cheie, astfel incat sa ai o strategie de optimizare a continutului mult mai adecvata.

Vei descoperi de ce volumul de cautari ar trebui sa fie deja o masuratoare a trecutului si ce alte tactici si abordari aduc rezultate mai bune in optimizarea continutului.

Istoric

In vara anului 2016, marketerii au observat unele modificari la Keyword Planner. In luna iunie, s-a descoperit ca unele date de cautari au fost puse impreuna intr-un mod in care nu s-a mai vazut inainte. De exemplu, formele de plural ale unui cuvant si formele de singular ale aceluiasi cuvant au aratat acelasi volum de cautare sau de rezultate (pe care in trecut am fi putut vedea diferite volume pentru fiecare).

Intr-adevar, Keyword Planner este un instrument special pentru agentiile de publicitate. Si da, multi specialisti din domeniul SEO se bazeaza pe date din alte instrumente atunci cand isi planifica optimizarea continutului, dar acesta ramane inca un instrument la care multi fac referire.

Adevarata problema aici nu este faptul ca noi vom avea mai putin acces la date. Este de fapt de cum ne putem adapta si evolua din trecutul cautarilor metrice, mai ales atunci cand acestea nu pot fi cel mai bun indicator de oportunitate (si ar putea disparea definitiv in viitor). Acest lucru aminteste oarecum de comunitatea SEO atunci cand a fost fortata sa-si reconsidere modul de abordare in momentul in care si-a pierdut accesul la date privind cuvintele cheie in Google Analytics.

Dar inainte ca cei din industria SEO sa intre in panica, marketerii au inceput deja brainstorming-ul cu privire la schimbarea de mentalitate de la volumul de cautari metrice, spre a obtine rezultate mai bune cu optimizarea de continut.

Mai bune decat cautarile de volum

Michael Hanson este manager SEO la iProspect. In tehnica lui inca utilizeaza date despre cuvinte cheie, dar intr-un mod mult mai diferit:

„Intr-o zi am cautat o modalitate de a rezuma cuvintele cheie cu cea mai mare oportunitate pentru un anumit client si mai multe branduri de care ne ocupam si ce-am descoperit a fost ca volumul de cautare nu a fost cel mai bun indicator. In schimb, ceea ce am gasit sa fie mai util a fost o combinatie din datele rezultatele de cautare universale si alte elemente de rang pe o pagina de rezultate pentru orice cuvant cheie dat”.

Michael a continuat apoi sa explice metoda:

„Pentru orice cuvant cheie, anumite platforme SEO, cum ar fi Linkdex, vor oferi date suplimentare precum pe ce pozitie se afla site-ul in clasament cu acel cuvant cheie, si daca site-ul are continut afisat in caseta de raspuns Google “answer box” sau, in cel de rezultate de cautari universale”.

Datele furnizate de iProspect

Daca un anumit cuvant cheie a obtinut un loc de varf pentru afacere (pozitiile 2 – 15) si a aparut in diferite domenii de cautari rezultate, cum ar fi caseta de raspuns si cautarile universale, acestea pot fi considerate cuvinte cheie de mare oportunitate.


Cu alte cuvinte, performanta curenta de cuvinte cheie in SERP prezinta mult mai multe oportunitati pentru optimizarea continutului decat sa te bazezi doar pe volumul de cautari.

Surprinzator, s-a constatat cum cuvintele cheie cu cea mai mare oportunitate pe baza acestei metode au fost, uneori, cuvinte cheie cu cel mai mic volum de cautari. S-a descoperit ca in cazul acelor cuvinte cheie care au prezentat mai multe rezultate in cautarile universale, costurile per click au fost mai scazute fata de cuvintele nebranduite sau mai putin vizibile.

Ok, si acum ce facem?

Toate aceste valori si date sunt foarte utile, dar aici este vorba despre reincadrare, de cum ne apropiem de optimizarea continutului si ne indepartam de valorile metrice care poate nu vor fi la fel de utile in viitor. Factorul principal aici este de a sti cum sa ajungi la publicul tau intr-un moment cand acestia sunt in cautarea unui cuvant cheie legat de cuvantul cheie principal.

Volumul de cautari este absent pentru o multime de cuvinte cheie care pot oferi acest beneficiu. De fapt, Google a mers atat de departe incat in fiecare zi, motorul sau de cautare vede 15% noi cautari pe care nu le-a mai vazut inainte. Deci nu exista nicio sansa ca volumul de cautari sa fie un set de metrice relevante pentru acest caz.

In concluzie, cuvintele cheie aparent fara un volum mare de cautare pot genera in continuare rezultatele de impact, facand astfel aceste cuvinte cheie si cele derivate acestora un continut foarte important pentru cautator.

„In loc sa se bazeze doar pe paginile de titlu, meta-descrieri si optimizarea continutului, aceasta abordare de SEO ajuta agentiile si consultantii sa priveasca optimizarea de continut dintr-o perspectiva globala”, spune Michael. „Acum le putem arata companiilor ce alte elemente trebuie sa fie pe o pagina, indiferent daca este un tabel de marcaj, imagine sau video, sa apara in diverse ipostaze pe SERP,” adauga el. „Aceasta este si o modalitate de a impinge companiile pentru a crea continut mai bun.”

Optimizarea pe baza de intentie

 

Multi dintre noi inteleg conceptul de intentie din spatele cuvintelor cheie. Dar, anticiparea nevoilor publicului va deveni o activitate si mai importanta in viitor.

Google a confirmat deja intentia de a-si imparti indexul: un index pentru telefonul mobil si unul pentru desktop. Deci, pe langa optimizarea la nivel de pagina, avem de asemenea in vedere si device-ul.

Acest lucru este dincolo de volumul de cautare. Si asta este un motiv destul de convingator ca Google va opri cautarile de volum si vor disparea din cautarile noastre organice.

Mai sunt si alti specialisti din domeniu care cred ca o abordare spre intentie este viitorul in marketing. Mike Grehan de la Acronym Media a vorbit pe larg despre acest lucru:

„Am descoperit demult ca pentru a realiza un program de marketing eficient, stabilirea intentiei clientilor produce un impact mult mai mare. De aceea ne-am petrecut 20 de ani in a ne ajuta clientii sa identifice intentiile din spatele cautarilor consumatorilor lor — daca este bazata pe navigarea pe internet, pe obtinerea de informatii sau tranzactional. Si bazat pe asta, noi potrivim intentia cu continutul. Este o formula care intr-adevar a functionat pentru noi — pentru ca functioneaza pentru consumatori”.

Concluzii

In timp ce volumul de cautari poate fi o masuratoare utila in ziua de azi ca parte a analizei de cuvinte cheie, nu ar trebui sa fie totusi un indicator de mare valoare. Michael Hanson este de acord:

„Daca doriti sa salvati bani in timp pe PPC, in acelasi timp sa creati continut de mare impact si sa atrageti vizite organice, utilizati aceasta metoda orientata spre intentie”.

Pentru alte informatii si o strategie personalizata, contacteaza-ne!

Andreea Lada
Andreea Lada

Andreea Lada lucreaza de 7 ani in marketing si comunicare, cu expertiza in domeniile de sanatate, lifestyle, horeca si corporate. Este fondatarea agentiei de comunicare, ANANDA PR si ONG-ului Școala Iubirii.